Zondag 12 maart 0600h. Ik spring uit m’n bed om me klaar te maken voor de NNG-uitstap naar het Klooster- en Heidebos. Na een vlug kattewasje en een nog vlugger ontbijtje spring ik in de auto met bestemming Wachtebeke. Daar bleek ik niet de enige te zijn. Maar liefst 33 personen waren enthousiast vroeg uit de veren gesprongen om hier aanwezig te zijn. Gelukkig viel het weer best mee, heel af en toe een beetje ‘muggenpis’, maar voor de rest hielden de weergoden het vandaag zo goed als droog.

Op wandel in het Kloosterbos bleken in het begin de vogels er blijkbaar niet al te veel zin in te hebben, op een verdwaalde Vink of Koolmees niet te na gelaten! Ik had mijn ‘kanon’ bovengehaald maar kreeg al snel de indruk dat ik dat ‘wapen’ waarschijnlijk niet al te veel zou kunnen gebruiken. Tot op een open plek een Boomleeuwerik toch een mooi staaltje luchtacrobatie en bijhorend concert ten toon spreidde, en we de nodige plaatjes konden schieten. Ook de Grote Bonte Specht kwam er zich even mee moeien. De Buizerd en Sperwer kwamen even piepen maar besloten al snel het hazepad te kiezen.

Een eindje verder wandelen bracht ons aan de rand van het Kloosterbos waar Kuifmezen en Roodborsten zich om ter harst lieten horen. Een Grote Gele Kwikstaart trok er zich niets van aan en huppelde rustig verder. Van de Zwarte Specht was er evenwel nog geen spoor…

Op het einde van de wandeling was het dan toch zo ver! Ik kreeg de Zwarte Specht voor m’n lens en ‘schoot’ er op los. Le moment sûpreme! Op een respectabele afstand zag ik zelfs twee exemplaren tegen een boom op klauteren. Wat een mooi zicht!

Terug bij de wagen kreeg ik het voorstel om nog mee te gaan naar het Heidebos in Moerbeke. Dat liet ik me geen twee keer zeggen.

Ginds aangekomen ging de groep op stap op zoek naar nog meer ‘gevleugelde vriendjes’. Deze keer was een Kuifmees zo vriendelijk voor ons te ‘poseren’. En nog wat verder zagen we het Goudhaantje en het Vuurgoudhaantje. Jammer genoeg waren deze vogeltjes niet zo gewillig om eens voor m’n lens te poseren. Ofwel was ik veel te traag… Hopelijk hadden andere NNG’ers meer geluk!

Enkele Kraaien, Houtduiven en Koolmezen – en een opgeschrikte houtsnip (!) – verder kwamen we terug bij het aanvangspunt aan. Nog vlug een groepsfotootje maken van de nog aanwezig NNG’ers (sorry Marc en Franky!) en de uitstap zat er alweer op. Ik heb weeral wat kennis van vogels en dito soorten opgedaan. Bedankt Geert voor de kundige uitleg!

smart

Gert Van Bouwel

Lid NNG

Door admin