Gastspreker: Dr. Apr. Geert Vergote, Directeur Verno Scientific bvba, Gastprofessor KU Leuven

Als je al iets wist van paddenstoelen , dan heb je na deze lezing toch een extra inzicht in de werking en vooral wat paddenstoelen betekenen in de geschiedenis van de mensheid. Ze werden niet enkel geplukt voor consumptie, maar veelal vereerd wegens hun magische krachten. Aan hun vreemde vormen werden mythische betekenissen toegeschreven, waar ze stonden en hoe ze stonden vb. in een heksenkring konden heel bepalend zijn voor je leven!

Paddenstoelen in Scandinavische landen zoals Finland werden gebruikt in de heidense cultuur. Tijdens een traditioneel feest werden gedroogde paddenstoelen via een opening (schouw) in je tent, hut, huis gebracht. Als je die dan klaarmaakt kon het eventueel gebeuren dat je hallucineerde. Je ziet ze vliegen’zwam’ ? Zo kan je via veel heidens verhalen en tradities die later overgenomen werden door het Christendom merken dat paddenstoelen een grote betekenis hadden en nog steeds hebben. Geloof je in feeën, kabouters, de Kerstman met zijn rendieren in de lucht, …..dan heb je zeker veel paddo’s gegeten.

Weerom een topavond!

Wil je meer weten over paddenstoelen dan kan je ook boeken/gidsen vinden in de webshop van Natuurpunt (inkijkexemplaren  in de kast in de cafétaria van NMC Bourgoyen)

Waarschuwing: eet nooit paddenstoelen uit de natuur! Een brochure kan je downloaden op de site van het Antigifcentrum. 

https://www.antigifcentrum.be/sites/default/files/imce/Brochure%20AGC%20paddenstoelen%20def.pdf

Plukken van wilde paddenstoelen is niet toegelaten in Vlaanderen!

Door admin